RFID-vraagstuk: Geld & Privacy

 

Wat is RFID?

RFID (Radio Frequency IDentification) is een verzamelnaam voor technologieën die gebruik maken van een radiosignaal om goederen, voertuigen, dieren of mensen te laten identificeren door apparaten.

Het idee achter RFID werd al aan het eind van de jaren zestig bedacht. Philips ontwikkelde toen een techniek waarmee op afstand chips konden worden uitgelezen. Uit deze techniek werden de antidiefstal chips en poortjes ontwikkeld. Deze chips worden op consumenten producten aangebracht en als men door een antidiefstal poortje loopt met zo’n chip, wordt de aanwezigheid van de chip vastgesteld (en het poortje gaat dan piepen). Antidiefstal chips bevatten slechts één bit aan informatie, ze staan aan of ze staan uit.

De RFID-tag komt voort uit dezelfde techniek als de antidiefstal chip, met het grote verschil dat de huidige generatie RFID-chips (of zoals het tegenwoordig heet tags) veel meer functies en geheugen kunnen hebben.

Er bestaan veel verschillende soorten RFID-tags, maar de werking is globaal hetzelfde. De informatie wordt gecodeerd en opgeslagen in een geïntegreerd circuit dat zich bevindt op een tag of transponder die aan het betrokken voorwerp is vastgemaakt. Het plaatje is uitgerust met een antenne waardoor er, afhankelijk van de technologie, de toepassing en de omgevingsfactoren, op verschillende frequentiebanden radiocommunicatie mogelijk wordt met een leestoestel.

Er bestaan RFID-tags in de meest uiteenlopende vormen en afmetingen. Ze kunnen passief zijn of actief, read-only of read/write. Passieve tags hebben geen eigen energiebron, ze benutten het elektomagnetische veld van een lezer om een stroom te induceren in de chip, hierdoor gaat het signaal niet over een grote afstand (van enkele centimeters tot ongeveer twee meter). Actieve tags hebben zelf een batterij om de chip te activeren en kunnen een signaal over een grotere afstand (van zo'n 100 meter tot zelfs een paar kilometer) uitzenden.

Ook de hoeveelheid data kan verschillen van enkele bits tot meer dan 1 Mb. Al deze mogelijk heden vertalen zich uiteraard ook in de prijs: een eenvoudige passieve tag kost niet meer dan dertig eurocent. Gecompliceerde RFID-tags die bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan sensors die ook nog de temperatuur of vochtigheid meten zijn aanzienlijk duurder (soms wel 100 euro per stuk).

Voor de werking van RFID zijn er zowel RFID-tags als RFID-readers nodig: de RFID-readers kunnen de gegevens van een RFID-tag uitlezen.==> Toepassingen van RFID-tags ==>